Bränna fett

Oavsett om du vill bränna fett på grund av hälsoskäl, tränar för att bli smalare eller bara vill ha en bättre muskelton krävs det ansträngning och rätt kost. För att nå ett bättre resultat kan du komplettera med kosttillskott.

För att bränna fett måste man förbruka mer energi än som kommer in till kroppen från kosten och andra livsmedel. Det effektivaste sättet att öka förbrukningen av energi är att motionera eller träna. För att minska energiintaget är det effektivaste sättet att äta mindre, i synnerhet mindre kolhydrater samt dra ner på fett. Tänk på att om förbränning ökar och matintaget är mindre kan det även leda till att muskelmassan minskar.
Kostillskott kan ge stor hjälp när du vill bränna fett. Tips på passande produkter är proteintillskott och fettförbrännande tillskott.

Proteintillskott
Produkter som ger extra tillskott av proteiner finns i varianterna pulver, drycker och bars. Extra proteiner ger ökad uppbyggnad av muskler och ger bättre resultat av styrketräningen.
När du äter mindre och tränar kan proteinpulver minska förlusten av muskelmassa. Proteinpulver finns i två varianter.

Den första sorten innehåller bara protein och nästan inga kolhydrater. Om du vill förbränna fett men vill behålla eller öka din muskelmassa bör du använda denna variant.

Den andra varianten inkluderar även tillskott av kolhydrater förutom protein. Eftersom denna sort innehåller kolhydrater är den mindre lämplig när fettförbränning är högsta prioritet.

Fettförbrännande tillskott
Kostillskott av denna sort ska öka fettförbränning eller energiåtgången. Det finns ett par varianter och ska försämra upptaget av fett samt ge en ökning av fettoxidation under träning. En del utlovar även snabbare viktminskning.

Tillskotten kan innehålla många sorters ingredienser som ska ge en positiv effekt. De vanligaste kosttillskotten innehåller:

  • Koffein
  • Karnitin
  • Grönt te
  • Forskolin
  • Krom
  • Kelp
  • Fucoxantin

De ämnen som anses mest effektiva och har en bevisad effekt är koffein och grönt te.