Bristningar av träning

Alla ha ju bristningar om man tittar noga. På många syns de väldigt tydligt utan att man tittar särskilt noga… Huden brister när vävnaden under växer. För det mesta hinner huden med men ibland blir helt enkelt påfrestningarna för stora och det bildas bristningar. Olika orsaker kan även påverka utvecklingen såsom hur snabb tillväxten av vävnad/viktuppgång är. Givetivs spelar även anlag roll. Vissa personer får mer synlig ärrvävnad än andra, den blir rödare och mer utbuktande. På andra är det tvärtom, ärr läker så bra att de nästan blir osynliga. En slags koemetisk fördel skulle man kunna kalla detta fenomen.

Vad kan man göra, vilka hjälpmedel finns?
I förebyggande syfte tex i perioder när du vet att du kommer gå upp i vikt snabbt behövs en kräm som tillför huden elasticitet. Dessa tillfällen kan var vid graviditet eller när man får medicin man går upp i vikt av, tex cortison. Här gäller då mjukgörande hudvårdande olja som förebygger. Du kan vi daglig användning förvänta dig mindre utveckling av hudbristningar samt att de som bildas blir mindre än utan behandling.

Det går att få bort redan bildade och röda bristningar. Dessa kan vara av den fulaste sorten och att helt få dem att försvinna kan du kanske inte förvänta dig men du kan förminska deras synlighet betydligt. Det du behöver är då en kräm av annan sort än förebyggande syfte. De finns då helt silikonbaserade alternativ som är lämpliga. Dessa minskar koncetrationen av röda blodkroppar som ger den röda färgen i ärret. Röda bristningar kan se ut som röda breda streck ritade med en tuschpenna. På killar som tränar bodybuilding kan man ofta se dessa i armhålor och över bringan. På tjejer blir de ofta mest synliga på låren. Ett bra förslag innan du bestämmer hur du ska åtgärda dina hudbristningar är är att besöka än jämförelsesida där man testat olika produkter. Olika krämer fungerar bra för olika hudåkommor och det gäller att pricka så rätt som möjligt för att få bästa resultat