Fria vikter

Fria vikter eller viktskivor används tillsammans med hantlar och skivstänger samt vissa träningsmaskiner.

Olika typer och vikter
Viktskivor är runda och har ett hål i mitten som kan vara 25, 30 eller 50 mm i diamater. De delas in primärt efter diametern på hålet och inte efter vikt.

Vikterna träs på hantlar och skivstänger med hålet och de måste ha en tight passform, så diametern på hålet måste matcha diametern på skivstången. Vikter med 25 mm stort hål kallas ofta för skolvikter och de med 50 mm hål kallas för internationella vikter. Innan du köper vikter måste du kontrollera hur tjock skivstången eller hantlarna är.

Skolvikter finns vanligen i tyngderna:

 • 0.5kg
 • 1kg
 • 2kg
 • 5kg
 • 10kg

Vanliga tyngder på internationella vikter är:

 • 1.25 kg
 • 2.5 kg
 • 5kg
 • 10 kg
 • 15 kg
 • 20 kg

När du köper viktskivor behöver du inte vara orolig att de ska gå sönder eller slitas ut. Vikterna håller mycket länge och är väldigt stryktåliga.

Hur mycket vikter ska du köpa
Hur många och hur tunga viktskivor du ska köpa varierar mycket beroende hur de ska användas, men ett bra set med vikter för nybörjare är vikter som väger 2.5, 5 och 10 kg. Detta set gör att du kan variera tyngden för att passa alla övningar. När du börjar bli lite starkare kan du komplettera med två 15-kilos skivor eller ett par skivor som väger 20 kg.

För att göra det enkelt kan du köpa ett komplett set som innehåller en bra mix av viktskivor. När du köper ett färdigt får du ofta till ett bättre pris än om du köper viktskivorna lösa. Paketlösningar av denna typ brukar ofta beskrivas i totalvikt och innehåller vanligen 2 st av en mängd vikter. Exempelvis innehåller ett viktset 100 kg 2 stycken av ett antal vikter som tillsammans blir 100 kg.

Om du vill ha lite utmaning kan du köpa och använda något tyngre vikter än vad du tror att du orkar. Detta beror på att kroppen vänjer sig snabbt vid större vikter när du styrketränar, och du får hela tiden en utmaning. Om du väljer att använda tyngre vikter är det mycket viktigt att tänka på att utföra övningarna helt korrekt för att minska skaderisken, annars kan du råka ut för skador och förslitningar.

Hur mycket kostar vikter
Viktskivor kan skilja sig mycket i pris. En viktplatta kan variera mellan 20-30 kronor upp till över 1000 kronor styck beroende på vikt och kvalitet.

Att träna med fria vikter
De flesta som styrketränar hemma eller på gym tränar huvudsakligen med fria vikter. De ger en mängd fördelar som träning med maskiner inte ger. Träning med hantlar, skivstång och vikter aktiverar fler muskelgrupper under träningen jämfört med maskiner. Även koordination och balans tränas vilket inte händer när du använder maskiner.

När du utför övningarna på korrekt sätt blir även rörelserna mer naturliga. Det finns mycket som talar för att träning med fria vikter är mer effektivt än andra metoder.

Det som kan vara besvärligt med träning med fria vikter är att risken för skador kan vara något högre än maskiner. Så det är extra viktigt att följa instruktioner och anvisningar korrekt när du tränar med fria vikter, annars kan de uppstå felbelastningar och skador. Med det sagt är det en lätt uppgift att lära sig övningarna och hur de utföras.