Öka i muskelmassa

För att öka i muskelmassa behöver man göra två saker. Det första är att träna regelbundet och målmedvetet. Det andra är en kost som innehåller mycket energi och näring för att kroppen ska kunna lägga på sig och orka med träningen.

Lägga om träningen
Om du vill lägga på dig muskelmassa måste du kanske förändra träningen. Du måste pressa dig själv och använda tyngre vikter. Principen är att belasta muskeln mer än den klarar av och köra så många repetitioner du klarar av. Musklerna kommer att vänja vid en tyngre belastning. Detta utmanar muskeln att jobba hårdare och du blir succesivt starkare. Öka inte vikten för mycket, utan lägg lite mer, exempelvis öka från 10 till 12-13 kg. När du klarar av mellan 8 till 12 repetitioner med den nya viken är det dags att öka igen.

När du pressar dig själv behöver du mycket energi och näring för att kroppen ska orka med och kunna bygga nya muskler. Kosten måste justeras så att den täcker ditt nya behov av energi och näring. Du måste äta mer och näringsrik kost som ger ökat intag av näring, proteiner samt kolhydrater. Proteiner är särskilt viktiga, ett stort intag gör det lättare att bygga muskler.

Kosttillskott kan hjälpa dig att att öka din muskelmassa. Tre populära tillskott är proteinpulver, kreatin samt energitillskott.

Proteintillskott
När du bygger muskler är extra tillskott av protein att rekommendera. De bygger upp musklerna och du kommer att få bättre resultat av träningen om intaget av protein ökar. Kosttillskott som proteindrycker eller proteinpulver är ett smidigt sätt att öka intaget.

Det finns två varianter av proteintillskott:

  1. Den första varianten innehåller i stort sett bara proteiner och minimalt med kolhydrater
  2. Den andra varianten innehåller både proteiner och kolhydrater för att ge tillskott av energi

När du vill öka din muskelmassa är båda varianter bra alternativ, men tillskott som även innehåller kolhydrater är praktiskt eftersom den ger både proteiner och fyller på med energi.

Kreatin
Ämnet kreatin ger en prestationshöjande effekt. Ämnet återbildar bränslet som musklerna använder vid intensiv eller explosiv ansträngning snabbare.

Kosttillskott med kreatin ger effekten att du kan träna hårdare och du orkar träna längre än normalt. När du styrketränar kan du använda tyngre vikter och kan göra fler repetitioner. Kosttillskott med kreatin intas som pulver som blandas med vätska.

Kolhydrater
Om du pressar din kropp med träning med tunga vikter behöver du mycket energi för att orka med samt bygga muskelmassan. Kosttillskott som innehåller kolhydrater fyller på med energi så att du orkar med att fortsätta pressa dig själv. Om du inte får i dig tillräckligt med kolhydrater kommer kroppen att vara tröttare och det blir svårare att fortsätta träna hårdare med tyngre vikter.