Skivstång

En skivstång är ett mycket mångsidigt träningsredskap.Det är det kanske enklaste och effektivaste träningsredskapet som kan användas för träning hemma och med hjälp av en enbart en skivstång och vikter kan du träna hela kroppen utan att behöva andra redskap. I stort sett alla gym har skivstänger och en överväldigande majoritet som styrketränar från professionella kroppsbyggare till nybörjare använder många övningar som inkluderar redskapet. För ett komplett hemmagym räcker det med en skivstång, vikter, två hantlar samt eventuellt en träningsbänk.

Varianter
Skivstänger används till många olika övningar och av ett brett spann av utövare. De används av allt från olympiska styrkelyftare och professionella kroppsbyggare till personer som precis börjat träna eller i samband med rehabiliteringsträning. Detta innebär att finns det stora variationer när det gäller längd och vikt för att de ska passa många användningsområden.

Längden kan variera mellan 1.2 meter till över 2.4 meter. Vikten utan vikter kan variera mellan 5 kg till 20 kg och över. I vanliga fall sitter det inte vikter på stången utan man sätter fast vikter på båda ändarna av stången och låser fast dem med någon typ av låsanordning. En annan vanlig variant är skivstänger som har vikter som är sitter fast på stången.

Man delar huvudsakligen upp skivstänger efter hur tjocka de är i diameter. Längden spelar mindre roll när man talar om olika typer av skivtänger.

Diametern på stången bestämmer vilka vikter som kan användas. Vikterna sätts på stången och hålet i mitten på viktskivorna måste matcha diametern på stången. Det är viktigt att vikterna sitter perfekt.
Det finns tre vanliga storlekar på diameter på skivstänger:

  • 25 mm
  • 30 mm
  • 50 mm

Hela eller delar av stången är ofta räfflad eller mönstrad för att ge ett bra grepp. Vissa stänger kan vara gummerade för att ge ett bättre grepp.

Standardskivstång
Den vanligaste typen är den som kallas för standard-skivstång eller skolstång. Den är den billigaste typen av skivstång och varierar mellan 25 till 30 mm i diameter. Vikten är vanligen runt 11-12 kg för de mest robusta varianterna och kan väga mindre. Längden varierar en hel del, skolstänger är ofta runt 200 cm upp till 220 cm långa men det finns kortare varianter.

Passar till hemmaträning och bör inte använda för tung belastning eftersom de inte är särskilt tjocka. Använder vikter med 25 eller 30 mm stort hål.

Internationell skivstång
Kallas även för tävlingsskivstångar. De är 50 mm tjocka och väger utan vikter 20 kg. Längden är 2.2 meter. Används i tävlingar och har en standardiserad längd och vikt. Viktskivor behöver ha ett 50 mm stort hål. Det är denna sorts skivstång som de flesta gym har.

Curlstång
Kallas även ibland för EZ-stång. Det är kortare stång och är bockad, stången är inte rak utan liknar ett W. Den främsta anledningen till att stången är bockad är för att skapa en mer skonsam vinkel för handleden jämfört med en traditionell skivstång. Den väger 12,5 kg utan vikter. Curlstång kan användas med samma övningar som en vanlig skivstång, men används när du vill ha ett skonsammare eller närmare grepp samt används mycket för tricepsövningar.

Skivstång med fasta vikter
Vikterna vid ändarna på stången är inte är löstagbara. Varianten är ett bra alternativ för nybörjare. Eftersom det inte går att justera tyngden är de mindre bra för avancerad träning eller om du vill kunna variera vikten.
Skivstänger med fasta vikter är ofta kortare och tar upp mindre plats än skivstänger i full storlek, samt är lättare att hantera än stänger med lösa vikter. Många gym har skivstänger av denna typ mellan 5kg till 40 kg och passar utmärkt till övningar där det inte behövs mycket vikt.

Köptips
När du letar efter en skivstång finns det ett par saker att tänka på.

  1. Den första och kanske viktigaste frågan är hur tunga vikter du vill använda. Standardskivstänger som är 25 eller 30 mm tjocka kan inte använda lika tunga vikter som skivstänger med 50 mm diameter
  2. Vidare är skivstänger som är 50 mm tjocka ofta av bättre kvalitet och du har tillgång till ett större utbud av vikter
  3. Standardskivstänger är billigare och de tjockare skivstängerna är dyrare men bättre
  4. Greppet på stången är viktigt, se till att skivstången har ett bra och bekvämt grepp även när händerna är svettiga

Fundera även om du behöver löstagbara vikter. En skivstång med fasta vikter är smidig att hantera och passar bra till övningar där du inte behöver tunga vikt. Vidare behöver du inte lägga ut pengar på viktskivor.